DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -İkinci Bölüm


M.Ö 1.550' de Diş Hekimliği

M.Ö 1.550’li yıllara gelindiğinde ise Mısır’da diş tedavisi amacıyla yazılan 21mt lik taş yazıtlar oluşmuştu. Bu yazılar günümüzde ortaya çıkarak Mısırın diş tedavisinde nasıl etkin rol oynadığını gözler önüne seriyor. 

M.Ö. 600-500'de Diş Hekimliği

M.Ö. 600’lü yıllarda ise İtalya’da bulunan kalıntılar ilk defa insan dişleri üzerinden köprü tedavisi uygulanmaya başladığını bizlere kanıtlıyor. Bundan 100 yıl sonra M.Ö. 500’de ise Çin ve Hidistan ortalarında bulunan kalıntılar ilk diş macununun üretildiğini ispatlıyor. Biraz daha günümüze yaklaştığımızda ise Yunanistan’da yaşayan büyük felsefeci Aristotales diş üzerine uzun yazılar kaleme almış ve diş tedavisininin nasıl yapıldığını kitap haline getirmiştir. Bu biraz daha günümüz diş tedavilerine benzer özellikler taşımaktadır. Örneğin Aristotales burada pense benzeri aletler ile diş çekilebileceğini fakat çok hassas olunması gerektiğini yazmıştır. 

Milattan Sonra Diş Hekimliği
Artık M.Ö. olan tüm devirleri kapatıyoruz ve yeni bir çağa geçiyoruz. Artık günümüz yıllarındayız. 174 yılında İtalyan İmparatoru Marcus ilk defa kendi özel doktorunun ağız ve diş sağlığı konusunda uzman olmasını istemiş ve şahsi doktorunu buna göre seçmiştir. Artık yıl 1000’lere geldi dayandı ve tarih sahnesine yine tıp alanının her noktasında olduğu gibi İbn-i Sina geldi. İbn-i Sina Özbekistan yakınlarında yazdığı bir eserde diş tedavilerinin günümüz yöntemlerine benzer şekilde nasıl olacağını yazmış ve açıklamıştır. Bu kitap günümüz diş tedavilerine bir referans olmuş ve pek çok şeyin önünü açmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DİŞ MİNESİ NEDİR?

Kök Hücre İle Diş Nakli

DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -İlk Bölüm