DİŞ MİNESİ NEDİR?


DİŞ MİNESİ NEDİR?

Diş minesi vücutta bulunan en sağlam dokudur. Öyle ki diş mineleri kemiklerimizden daha sağlamdır. Kemikler diş minelerinden daha kolay kırılır. Aslında bu noktada dişlerin vücut için ne kadar önemli olduğunu anlamak zor değil. Vücut bile en çok dişlerini koruyor. 
Diş mineleri dişin dış yüzeyini tamamı ile kaplarlar. Bu kaplamanın amacı bizim bilmediğimiz şekilde diş içinin yumuşak dokulara sahip olmasıdır. Eğer dişin yumuşak yapısı bölgesine bir mikrop girerse diş tamamen hızlı şekilde çürür. Diş mineleri bunu engellemek için adeta kale önüne kalkanları ile set çekmiş askerlere benzerler. 
diş mineleri dişleri hangi etmenlerden korurlar? 

Diş mineleri hangi ölçülere kadar dayanıklıdır?

Diş mineleri öylesine sağlamdır ki çok yüksek ısılarda bile formlarını koruyabilirler. Bu yüzden yanarak ölen insanların tüm vücudu tahrip olurken pek çoğunun dişlerinde bir hasar görülmez. Sadece kararma yaşanır fakat hala sağlamdır. Diş mineleri bu kadar sağlam olmasa idi sıcak kahvelerden yudumlayamazdınız çünkü dişlerinizde kuvvetli bir ağrı hissederdiniz. Aynı şekilde diş mineleri bu kadar kuvvetli olmasa buz gibi dondurmaları dişlerinize değdirdiğiniz anda acıdan yerden beş metre yukarı zıplardınız. Bu nokta diş minesinin ne kadar kuvvetli olduğundan bahsettiğimize göre  şunu da söyleyebiliriz. Diş mineleri – ve + olmak üzere 70 derecelere kadar dayanaklıdır. Diş mineleri dişlerin yüzeyini kapladığı için üzerine dengeli bir şekilde 200kg yük bindirseniz dahi diş minelerini ancak kırabilirsiniz. 

Diş Minesi Yerine Hangi Malzeme Kullanılabilinir?

Böylesine güçlü bir yapıdan elde etmek için bilim adamları yıllarca uğraştı fakat ortada henüz yapay olarak üretilebilmiş bir diş minesi yok. Eğer üretilirse hafif olması ve çok kuvvetli olmasından dolayı yapay kemik yapımlarında kullanılacağından bahsedilir. Bazı görüşlere göre uçakların dış yüzeyleri dahi diş minesi ile kaplanabilir. Bu sayede uçakların küçük çaplı kazalardan ölümsüz ve yaralanmasız kurtarılması amaçlanıyor. Diş minelerinin sağlığından da bahsetmemiz gerekirse diş mineleri temizliği çok önemlidir. Eğer dişlerinizi fırçalamıyorsanız yazı boyunca okuduğunuz diş mineleriniz oldukça hasta bir hale gelmiştir diyebiliriz. Bir diş hekimine gözükerek bu durumu kontrol ettirebilirsiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kök Hücre İle Diş Nakli

DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -İlk Bölüm