DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -İlk Bölüm



DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -1

Diş hekimliği tarihin çok eski dönemlerinden beri olan bir meslektir aslında. Öyle ki diş hekimliği ile ilgili yapılan ilk aletler M.Ö. 7.000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Bu yıllarda üretilmiş olan bir çürük diş çekme makinası Pakistan sınırları içinde bir arkeolojik çalışmada bulundu. Bundan başka olarak tam 2.000 yıl sonraya ait M.Ö. 5.000 yılında diş kurtları ile alakalı olan bir tedavi yöntemi taşlara kazılmış şekilde bulunmuştur. Tercümesinde diş kurtlarının nasıl tedavi edileceği anlatılıyor. Tabi ki her alanda olduğu gibi yine Antik Mısır’ı diş hekimliği alanında da görüyoruz. 

M.Ö 2.750

M.Ö 2.750 yılında Mısırlılar diş apnesini tedavi etmek amacıyla dişlerin içini deliyorlardı. Bu sayede diş içine yaptıkları dolgu malzemeleri ile bir tedavi yöntemi bulmuşlardı. Bu olay diş hekimliği tarihinin ilk ameliyatı olarak ele alınır. Bunu takip eden 50 yıl içerisinde Çin ise diş ağrılarını tedavi etmek için akapunktur tedavisini kullanmaya başlamış ve başarılı olmuştur. 

M.Ö 2.660

M.Ö 2.660 yıllarına ait olan bir mezar taşının tercümesi yapıldığında ise “ondan iyi diş doktoru yoktu” yazmaktadır. Bu da demek oluyor ki bu yıllar içinde Çin’de diş hekimliği bayağı ilerlemiş bir kaç düzine diş hekime yetişmişti. Bu sayede içlerinden en iyi olanı ayrı olarak seçebiliyorlardı. Biraz daha yakın tarihe ve günümüze yaklaşalım. M.Ö. 1750 yıllarına gelindiğinde Mezopotamya topraklarında hüküm süren ve lise derslerinden herkesin hatırladığı kral hammurabi. Koyduğu yasalar ile eğer bir kişi bir akrabasının dişini kırarsa cezası kendi dişinin kırılması olacak demişti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DİŞ MİNESİ NEDİR?

Kök Hücre İle Diş Nakli