Diş Hastanesinde Ağız Bakımı Nasıl Yapılıyor



El ile alt çeneye (mandibulaya) bastırarak hastanın ağzı açılır ve tekrar kapanmasını engellemek için abeslang ucu azı dişlerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirilir. Diş, dişeti ve oral mukoza değerlendirilmesi yapılır. Ağızda biriken tükürük aspire edilir.  Gaz bezine sarılmış abeslang veya önceden hazırlanmış enfeksiyonun türüne uygun solüsyona ucunda sünger bulunan ağız bakım çubukları batırılır ve solüsyonun emilmesi sağlanır.

Hastanın ağız içi temizlenip silinir. Silme işlemi:


  • Sağ üst çene; üst arka dişlerden, çene orta hattına kadar.
  • Sol üst çene; üst arka dişlerden, çene orta hattına kadar.
  • Sağ alt çene; alt arka dişlerden, çene orta hattına kadar.
  • Sol alt çene; alt arka dişlerden, çene orta hattına kadar.

Üst ve alt ön dişler.

Yukarıdaki sıra ile dişlerin iç yüzü.

Sağ yanak mukozası.

Sol yanak mukozası.

Damak ve dil üzeri olarak uygulanır. Hastanın bilinci yerindeyse ağzını solüsyonla çalkalayıp böbrek küvete tükürmesi söylenir. Ağzı açmak için kullanılan abeslang çıkarılır. Böbrek küveti alıp ağız çevresi havlu ile silinir. Dudakları nemlendirmek için dudak nemlendiricisi sürüp hastaya uygun pozisyon verilir. Kirli malzemelerin ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Tek kullanımlık olmayan, tekrar kullanılabilecek malzemeler uygun şekilde temizlenip yerlerine kaldırılır. Eldivenleri çıkarıp elleri el tıkama standardına göre yıkanır. Kullanılan solüsyon ve diş, dişeti, oral değerlendirilmede görülen değişiklikler gözlem formuna kaydedilir.

UYGULAMA SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR


Hastanın bilinci yerindeyse ve ağız kokusu mevcutsa ağız bakımı yemeklerden yarım saat veya bir saat önce yapılmalıdır. Uygulama esnasında etkili iletişim kurulmalıdır. Silme işlemi esnasında abeslang ucundaki gazlı bezin her iki yüzeyi sadece bir bölge için tek seferlik kullanılmalıdır. Başka bir bölgeye geçildiğinde aynı abeslang ucu veya bakım çubuğu kullanılmayıp yenisi kullanılmalıdır. Fakat duruma göre bir bölge için birden fazla abeslang ucu veya bakım çubuğu kullanılabilir. Hasta protez kullanıyor ise protezleri çıkarılıp diş etleri, yanak mukozası, damak, dil ve dilaltı temizlenir. Solüsyona göre ağzın durulanması gerekiyorsa bu işlem silme sırasına göre yapılır. Ağız bakımı verilirken ağızda beyaz plaklar (mantar enfeksiyonu) görülürse hemşireye bilgi verilmelidir. Ağızdan sıvı verilemeyen hastaların 2 saatte bir ağzı durulanıp temizlenmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DİŞ MİNESİ NEDİR?

Kök Hücre İle Diş Nakli

DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -İlk Bölüm