Aft Nedir, Nasıl tedavi edilir?

Aft Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız içinde oluşan genellikle iç yanak, dil yüzeyi, diş etleri üzerinde görülen soluk beyaz veya gri renklerde oluşan sancılı kızarıklardır. Aft uçuk gibi bulaşıcı değildir fakat ağzın birçok noktasında çıkabilir. Aftın neden oluştuğuna dair aft üzerine çok çalışmalar yapılmıştır fakat aftın oluşumunu etkileyen kesin bir sebep bulunamamıştır. Ancak aşağıdaki nedenler aftın oluşumuna sebep olmuştur.
Aftın Oluşumunu Etkileyen Temel Nedenler?
·        Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran temel nedenlerindendir. Ağız içindeki mukoza dokusunu yıpratarak aft oluşumuna sebep olur.
·        Birçok hastalığın temel nedeni olan stres aftın oluşumuna sebeptir. Aşırı gergin çalışma ortamları, stresli durumlar, depresyon gibi duygusal çöküntüler aftın olumuna zemin hazırlar.
·        Bizim farkında olmadığımız fakat birçok hastalığa kapı açan vitaminsizlik de aft oluşumunu hızlandıran nedenlerdendir. Özellikle B12 vitamini ve demir eksikliği aftın ağızdaki iyileşme süresini arttırdığı belirtilmiştir.
·        Dermatolojik rahatsızlıklar da aft oluşumunu hızlandırıyor olabilir.
·        Ve son olarak en önemlisi de dişlerimiz ve ağız bakımımız için kullandığımız diş macunlarıdır. Diş macunlarının temizlik etkisini arttırmak için köpük yapıcı kimyasallar ağız içinde bulunan hücre duvarını tahrip ettiğinden aft oluşumuna sebep olabilir.
·        Aftın oluşumuna sebep olan bir diğer neden ise çene yapısı ve dişlerde olan bozukluklardır. Dişler düzgün bir şekilde fırçalanmadığında ve ağızda yeterince hijyen sağlanmadığında yıpranan ağız içi dokusu aft oluşumuna sebep olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DİŞ MİNESİ NEDİR?

Kök Hücre İle Diş Nakli

DÜNYA TARİHİNDE DİŞÇİLİK -İlk Bölüm